luni, iunie 21

le pourboire

Snoaba din mine a crezut că sună mai bine dacă titlul e în franceză. Mai ales pentru că în română nu prea știu cum să-i zic.

Șpagă - acest cuvânt mi se pare mult prea puternic pentru ce vrea să reprezinte - acțiunea de a da bani pentru niște servicii. Iar eu acum mă voi referi doar la banii dați la saloanele de înfrumusețare, la terase și restaurante. Mie cel puțin cuvântul de șpagă în aduce a ceva ilegal. Așa că folosesc, cel mai des, ciubuc sau bacșiș. Pare mai... legal... deși la noi nu există vreo lege care să te oblige să dai 10% din preț în plus.

La noi activitatea asta a devenit oarecum lege nescrisă, peste tot trebuie să dai bani în plus. E drept că de cele mai multe ori salariul acelor indivizi este foarte mic și abia dacă acoperă chiria, întreținerea și abonamentul la telefon. Și sunt cazuri în care te întrebi dacă, în caz că nu ai lăsat suficient, sau chiar deloc, data viitoare vei fi tratat cum trebuie. 

La doctor nici nu se mai pune problema! Pentru că acolo nici nu se uită la tine dacă nu îi dai ceva înainte. În general la doctor e bine să dai... nu vrei să stai cu grija că atunci când te operează se gândește că nu are cu ce să-și ia mâine benzină pentru BMW-ul parcat în fața spitalului și să-i tremure mâna...

Spune-i cum îi spui, dă-l cui crezi că trebuie să-l dai, lasă ce sumă vrei tu.. mai ales când o să mă vezi pe mine în vară lucrând la una dintre terasele din Lipscani, unde mă voi angaja... mai mult pentru banii care ies pe lângă salariu...

14 Păreri:

Rodica spunea...

pai e vara...deci unde?

CherryPie spunea...

Ştii că ţin la tine dar... ipocrito! Acum doua-trei posturi ziceai că urăşti terasele din Bucuresti (menţionând chiar Lipscani) şi acum zici că te angajezi acolo?
Eu nu vin să îţi las bacşiş, că îmi scupi în mâncare pentru că ţi-am lasat comentariul ăsta.

Virtualkid spunea...

Sa ne spui si noua unde... Am sa-ti aduc o vedeta care lasa ciubucuri mari...

O sa venim, atunci cand o sa ne intoarcem de la mare
http://www.youtube.com/watch?v=lspt7PPu6X8">

Ai doua ganduri....

Cristina Cioba spunea...

da, dar ce primesc chelnerii, nu se numeşte defapt şi de drept şpagă... e doar o mică recompensă (care clar, nu e obligatorie), lăsată ptr. amabilitate, sau ptr. faptul că a servit frumos, sau mai ştiu eu ce. so...do not feel guilty!:-)

Anonim spunea...

CherryPie

știu ce am zis, și nu mă dezic. Dar asta nu înseamnă că pentru banii de care am nevoie să plec la bursă ( :D:D:D:D )nu o să fac până și asta!!
trebuie să recunoaștem, acolo se face cel mai ușor rost de ei!

Anonim spunea...

Rodica

deocamdată nicăieri, pentru că abia sunt la jumătatea sesiunii. :(

Anonim spunea...

Normal că o sa fac reclamă, VirtualKid, să câștig și eu un ban în plus :D

Anonim spunea...

Miss Sunshine

Era vorba de faptul că mă simt vinovată când nu las... e ok să mă simt așa?

Miss G. spunea...

Super! Cand incepi? Vin sa beau o bere:)

Anonim spunea...

nu stiu cand, dupa 30 cred. ca am zis sa termin cu examenele astea mai grele si proiectul.

ha, si eu o sa vin la bronzat :D

adrian spunea...

te angajezi la una din terasele alea care ocupa 3 sferturi din trotuar si pe care o urasti?

adrian spunea...

aaa... deja te-am mai intrebat cineva :D

Anonim spunea...

nicio problema,adrian.
mi-am calculat șansele. ca să pot pleca la bursa de care vorbeam mai devreme.. trebuie să strâng câți mai mulți bani în doua luni. Și alte șanse nu prea văd. nu e ipocrizie cum zicea CherryPie, îi zice nevoie. O nevoie acută.
Rău cu rău. Dar și mai rău (ar fi în cazul meu prezent) fără rău

Joker spunea...

Spaga dragul meu copil nu e nici "ciubuc" si nici"bacsis" este atentie, "nevoie de atentie".
Daca ai "putin" sau "mult"nu conteaza "tu" vrei mai mult..si mai mult! Ea e legea nescrisa, mioritica. In concluzie : lipsa de atentie dauneaza grav caracterului! Dar sa stai linistitta ca asta e popor prea ipocrit sa se aplece asupra chestiunilor de acest gen!
Ei vor mici/plimbari/coafor/gratare/dicstractii/recunoastere. Iacata de ce asta nu e o treaba suparatoare e..BANALA. Compris:)

Trimiteți un comentariu